Social Icons

Rabu, 11 Disember 2013

Patong Beach, Phuket : Pantai Wajib Pergi!

Nak kongsikan dengan kawan-kawan GengForeva, keindahan Pantai Patong di Phuket, Thailand yang menjadi kegilaan pokmie pelancong asing untuk datang bersidai, berjemur dan mandi manda di sini. Serious memang cantik giler!! Dari halus mulus pasirnya, pemandangan sekeliling nya dan juga air yang jernih kebiruan. Walla!

Ha.. Kan dah cakap.. Cantik kan?..  Cantik kan?....  hmmm...

Pada Tsunami 2006, di kawasan Patong Beach, Phuket ini sahaja telah mengorbankan sehingga hampir 26, 000 orang. Ramai kan?.. Memang ramai sebab pantai nya memang panjang dan luas. Penuh dengan manusia. Sejarahnya, kawasan Phuket ini juga merupakan tempat asal hampir 80% penduduk Thai yang beragama Islam. Tetapi disebabkan perlancongan yang hebat dijalankan di sini, maka peratusan tersebut pun dah berkurang. Alasan?.. Hmm.. kena tanya diorang.. ;)

Jom kita tengok lagi beberapa keping gambar sekitar Patong Beach, Phuket yang cantik menawan ini. Mana lah tahu, nanti ada rezeki ke sana kan?.. Jom tengok!

Sukanya tengok perahu cenggini kat sana..

Posing posing sket.. Tengok air laut yang kat belakang tu.. Macam lukisan jer kan?

Hanya boleh nampak pemandangan camni kalau datang awal pagi

Best kan kalau Pantai kat Malaysia pun ada sedia camni.. ;)

Ada banyak duit bleh main JetSki.. Lebih kurang RM150

He3.. Benda wajib bawak nih kalau nak mandi - Tuala!

Nih pemandangan perahu dari sisi lak...

Ini dari jarak dekat

Okeh.. Sila fokus!

Ha.. Nampak tak?.. Nampak tak makcik yang jual barang tu?

Pemandangan sebahagian Patong Beach, Phuket. Ini baru separuh kanan

Tiba-tiba mai bersidai depan kami. Dah panas, nanti turun mandi balik

JetSki yang menunggu untuk disewa oleh pelancong

Nak duduk? Sewa RM10 untuk satu hari

Tips kalau nak ke Patong Beach, Phuket ini adalah seperti berikut:
1. Sila pakai sunblock kalau tak nak sunburn giler
2. Elakkan shopping kat sini yer, sebab mahal giler
3. Datang awal ke tepi pantai, kalau tak, tak ada tempat sebab ramai giler
4. Belajar sket Bahasa Thai supaya senang nak bertanya / membeli
5. Tawar menawar dengan penjual dengan sebaik mungkin

Teruskan mengikuti kisah perjalanan pokmie selepas ini. Sebab nak tunjuk lak pic2 terlampau waktu sunset kat Pantai Ao Nang, di Krabi, Thailand plak.. Tunggguu........

2 ulasan:

  1. Rasa nk baca lagi la pulak... xckup. Lagi2...lagi...lagi....

    BalasPadam

 

KISAH KAWAN

KISAH CUTI

Loading...